Poskytovanie ubytovania a dopravy zamestnancom a pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry

ID3186 | | Ing. Dušan Dobšovič, Makro Konzult s.r.o. | Vytvoriť záložku späť

Výrobná spoločnosť začala poskytovať od r. 2017 niektorým svojím zamestnancom a taktiež niektorým pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry, ktorí majú bydlisko mimo sídla spoločnosti, ubytovanie a dopravu (môžeme definovať ako benefit). Predmetné nájomné a dopravné nie je zatiaľ nepeňažný príjem a nie je zdaňovaný a zaťažený odvodmi na sociálne a zdravotné poistenie. Avšak, niektorí zamestnanci zatiaľ čiastočne finančne participujú na ubytovacích nákladoch. Ubytovanie je poskytované personálnou agentúrou a aj ubytovacím zariadením, doprava je zabezpečená dopravnou spoločnosťou. Agentúra si, okrem iného, účtuje náklady spojené s organizáciou ubytovania. Výrobná spoločnosť v priebehu roka 2018 plánuje začať svojim zamestnancom a taktiež pracovníkom prenajatým prostredníctvom agentúry zdaňovať tieto príjmy nepeňažne a zaťažovať ich odvodmi na soc. a zdrav. poistenie.

Poprosíme o rozdelenie o odpovede na r. 2017 a r. 2018 z hľadiska účtovníctva a dane z príjmov + DPH s ohľadom na to, že benefity nie sú nepeňažné príjmy pre zamestnancov a agentúrnych zamestnancov.

  1. Je pre spoločnosť ubytovanie, doprava daňovo uznateľným výdavkom z hľadiska dane z príjmov v r. 2017, v r. 2018?
  2. Môže si spoločnosť uplatniť z plateného nájomného / dopravy DPH na vstupe v r. 2017, v r. 2018?
  3. Účtovanie došlých faktúr za ubytovanie, organizovanie ubytovania, dopravu a participácie zamestnancov na ubytovacích nákladoch.

Poprosíme o odpovede na r. 2018 z hľadiska účtovníctva a dane z príjmov + DPH s ohľadom na to, že benefity budú nepeňažné príjmy pre zamestnancov a pre agentúrnych pracovníkov.

  1. Je pre spoločnosť ubytovanie, doprava daňovo uznateľným výdavkom z hľadiska dane z príjmov?
  2. Môže si spoločnosť uplatniť z plateného nájomného / dopravy DPH na vstupe?
  3. Účtovanie došlých faktúr za ubytovanie, organizovanie ubytovania, dopravu a participácie zamestnancov na ubytovacích nákladoch.

Znenie odpovede je zobrazené len prihlásenému užívateľovi.

Prístup ku zneniu odpovede majú len predplatitelia.

Objednajte si predplatné a získajte tak prístup k databáze aktualizovaných odborných otázok a odpovedí od renomovaných autorov.


Diskusia (Počet komentárov: 0)

Zobraziť diskusiu Pridať komentár